Segal
Chef • Gasztronómiai tanácsadó

Piknik

SEGAL VIKTOR

PIKNIK

Egyszerűen, szabadon

Amikor a hosszúra nyúlt, lehangoló tél után előbújik a felhők mögül a tavaszi nap, amikor már nem rohanunk haza vacogva délután fél hatkor is sötétben, a hétvégéket nem a forralt bor és mézes tea meleg párájában töltjük, hanem végre kiköltözhetünk a parkba, az utcákra, elindulhatunk hétvégén az erdőkbe és a tópartokra. Ilyenkor előkerül a pokróc, a bringa és a tollasütő, és én is előszedhetem végre a kedvenc piknikes kosaramat – meg a fantáziámat. A gyerekkori kirándulásokat szalvétába csomagolt szendvicsekkel, fasírtokkal, fémdobozba lapított sütikkel, estére szúrós szagúvá érett citromos teával kísértük. Nyársazáshoz pedig csak hagymát csomagoltunk szalonnával és néhány szem krumplit. Finom volt, leginkább azért, mert nagyon jó volt együtt lenni. Amikor visszagondolok, összeérnek bennem az ízek és a hangulatok. Így amikor csak tehetem, felnyalábolom a családot, meghívjuk a barátainkat, és együtt megyünk a szabadba beszélgetni, mozogni, és nem utolsósorban jókat enni.

Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre többen töltik így a víkendet, hogy mások is kiszabadulnak a négy fal közül, és boldogan ücsörögnek a parkokban ebédidőben vagy munka után. A táskákból pedig előkerülnek a kis dobozok és péksüteményes zacskók. Mert egyszerűen jobb a szabadban lenni. Mert piknikezni nagyon jó. Sőt, már készülődni is öröm. Szívet melengető érzés az egyszerű szendvicseket izgalmasabbnál izgalmasabb ízekkel megtölteni, meglepni a barátokat és a családot a legkedvesebb ételeikkel. Hiszen a szabadban lenni is akkor a legjobb, ha nem kell lemondanunk a tökéletes kulináris élményről sem. Bevallom, azért feladtam magamnak a leckét, amikor kitaláltam, hogy ugyanolyan izgalmas ételeket és italokat szeretnék készíteni a piknikekre, mint odahaza, jól felszerelt konyhámban. De nem adtam alább. Csak olyan ételt találtam ki, amely gyorsan elkészíthető és egészséges, fi nom, izgalmas és szép, ráadásul csomagolható, szállítható és könnyen tálalható! A sok jó tapasztalat adta az ötletet, hogy összegyűjtsem piknikezős receptjeimet, amiket mindenki kedvére továbbfejleszthet.

Elindultunk: jártunk a városban, erdőn-mezőn, vizek mellett, elmentünk a Balatonhoz, aztán egész az Adriáig. Ezekből az úti élményekből született meg a könyv, hogy a piknikezés mellett kedvet csináljak a gasztronómiai kalandozáshoz is. Gyertek velem, és az ételeken keresztül csábítsátok utazásra azokat is, akik nektek a legfontosabbak – egyszerűen, szabadon

Libri Kiadó
Nyelv: magyar
Oldalszám:296 oldal
Megjelenés: 2013
 
Stáb csapata:
Művészeti vezető: Kapolka Ági
Projekt vezető: Segal Emese
Projektasszisztens: Vogel Diana
Fényképezte Acsai Miklós
Fotó asszisztens: Talabér Géza
Felelős szerkesztő: Dávid Anna
Szöveg: Braun Anna

Képgaléria
« Előző könyv Minden könyv Következő könyv »
English|Magyar