A tavalyi pacalpárbaj sem volt semmi a Gourmet Fesztiválón , de az idei "csata" fergeteges volt! Köszönjük az estét minden résztvevőnek! És természetesen a közönségnek. Fotó: Varga-Metzger Melinda és Giuseppe Scaricamazza
A tésztáról mindenkinek az olasz pasta jut az eszébe, pedig számos ország dicsekedhet jobbnál jobb tésztaételekkel. Magyarországon a levesbe gyúrt tészta és a metélt a jellemző, az egyik legismertebb magyar ételünk a túrós csusza. Ázsiában a rizstészták, Oroszországban a hússal töltött tészták a legismertebbek. Olaszországban a tészta előétel, Magyarországon főétel, Franciaországban köret vagy főétel. Írunk a töltött tésztákról, készítünk...
Sokan hajlamosak túlfőzni a zöldségeket, pedig sokkal ízletesebb és egészségesebb, ha rövid ideig, lobogó forró vízben készítjük és kicsit roppanós marad. A húst viszont lassan, alacsony hőfokon érdemes párolni, mert akkor bomlanak le a kötőszövetek és a kioldódó léből finom mártás is készíthető. A halat csak rövid ideig kell párolni halalaplében vagy borban. Főzés, forralás, párolás, dinsztelés, blansírozás, posírozás, braise...a...
Mire jó az elősütés? Mit jelent a konfitálás? Milyen hőfokon süssük a húst? Sütni magas vagy alacsony hőmérsékleten, kevés vagy sok zsiradékban, serpenyőben, sütőben vagy parázson lehet. A sütés során az alapanyag hőmérséklete elérheti a 250 °C-t. A megfelelően végzett sütéskor a nyersanyag megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, zsír- és energiatartalma viszont magasabb lesz. Bővebben
A mártás készítése a konyhaművészet egyik legizgalmasabb területe. Az étel kísérője, kiegészítője vagy kontrasztja, új ízt, illatot jelent, sőt a tányér dísze is, színt, formát visz a tálalásba. Alig van hús, hal vagy zöldség, amelyhez ne illene mártás. Kiderül belőle a szakács technikai tudása, textúrákhoz való érzéke, kreativitása, az ízek iránti érzéke. A mártás készítése mégsem ördöngösség. Jó főzést és izgalmas felfedezéseket...
Idén elöször jutott ki magyar csapat - Széll Tamással az élen - a séfolimpiaként is emlegetett Bocuse d’Orra. A Bocuse d’Or ötlete Paul Bocuse fejéből pattant ki 1985-ben. Azóta is a világ legrangosabb szakácsversenye. A versenyen öt óra és harmincöt perc áll rendelkezésre, hogy a séf elkészíthesse 14-14 tányérra a két fogást (egy hal és egy húsételt) három-három körettel. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a commis. A séfnek 23...
Új rovatot indít útjára a Magyar Konyha magazin. Sorozatunkban a magyar konyhában alkalmazott főzési alapismereteket, technikákat, a főzés legfontosabb műveleteit szeretnénk bemutatni az alaplevektől kezdve a sűrítésen át a hússütésig, a tésztagyúrástól a fűszerezésig. Hogyan készíthetők el a hagyományos magyar ételek modern konyhai technikák alkalmazásával? Leveseink, főzelékeink, egytálételeink méltó helyet érdemelnek a világ...
Kiválasztottam néhányat kedvenc közel-keleti ételeimből, amiket néhány hónapja kóstoltam kelet és nyugat Jeruzsálamben. Aki már járt ott tudja, hogy ez két külön világ és sajnos nem csak kulináris szempontból. (A kép aljára kattintva lapozgathatsz a fotók között) 1. fotó: A város talán legjobb kifőzdéje, 1975-ös megnyitása óta! Nem csak az ételek, de a hangulat miatt is érdemes betérni ide.(Jeruzsálem, King George St.13). 2. fotó:...
Gyakorló szülők, figyelem! A finnyás, válogatós, „problémás” gyerekben is ott lapulhat a tehetség. Egy budaörsi fiú nem akart meglepődni a szünetben, hogy szülei vajon mit is csomagoltak neki uzsonnára. Inkább elkészítette ő a saját szendvicsét. Ha éppen sajtost kívánt már reggel, akkor azt. Hétvégenként pedig egy-másfél óráig komponálta a reggelijét. - Szőcs László cikke a Népszabadság Online-on
Mitől „bátor” a tál, ez a szokatlan szakácskönyv? Van benne több mint 200 egészséges étel reggelire, vacsorára, ünnepi ebédre - minden évszakra. Gyorsan, egyszerűen elkészíthetők, a család apraja és nagyja egyaránt szeretni fogja, főzni is, enni is. A receptek egyaránt ajánlhatók egészséges gyermekek és felnőttek számára és olyan családoknak is, ahol krónikus gyermekbetegség, ételallergia, cukorbetegség nehezíti a hétköznapokat, s mi több,...
Kolozsvári káposzta (Kolozsvári szalonnával hájhártyába göngyölt sertéshúsgombóc gerslivel, savanyú káposztakrémmel.) Hozzávalók: 1 kg vágott savanyú káposzta 10 dkg cukor 1 mokkáskanál őrölt római kömény kisebb fej savanyú káposzta 7,5 dl húsalaplé 50 dkg darált sertéshús 15 dkg árpagyöngy 2 fej vöröshagyma 20 dkg sertés hájháló 20 dkg szeletelt bacon szalonna 0,5 kg zsírszalonna...
Élső ránézésre talán meglepőnek tűnik, hogy egy gyerekeknek szánt szakácskönyben póréhagyma-édeskömény krémlevest és currys körtetortát ajánlok. Azonban éppen azért választottam ezeket az egészséges, izgalmas, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető ételeket, hogy bebizonyítsam:a gyerekek is értékelik a megszokottól némileg eltérő, érdekes és új ízeket. Ők olyan ízléssel és nyitottsággal nőnek majd fel, amilyenre mi, szülők neveljük öket. Két...
Néhány ezer forint a kezdő licit többek között Segal Viktor közel száz éves szakácskönyvére, Réz András rendezői székére, Kárászy Szilvia szerencsehozó Buddhájára, Tímár Péter Csinibaba című filmjének nevezetes fényképezőgépére, Waliczky Tamás Márton László kötetéhez rajzolt eredeti címlap grafikájára azon az online jótékonysági aukción, amely november 26-án...