Segal
Chef • Gasztronómiai tanácsadó

Idén elöször jutott ki magyar csapat - Széll Tamással az élen -  a séfolimpiaként is emlegetett Bocuse d’Orra. A Bocuse d’Or ötlete Paul Bocuse fejéből pattant ki 1985-ben. Azóta is a világ legrangosabb szakácsversenye.

A  versenyen öt óra és harmincöt perc áll rendelkezésre, hogy a séf elkészíthesse 14-14 tányérra a két fogást (egy hal és egy húsételt) három-három körettel.

Egy csapatban ketten vannak, a séf és a commis. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.

A versenyen alapkövetelmény, hogy mindennek frissen kell készülnie. Az alapanyagok kötöttek, minden versenyzőnek ugyanazokból kell főznie. Idén a rombuszhal mellett a szabadtartott ír szarvasmarhát választották főalapanyagoknak.

Kötelező minden versenyzőnek valamilyen, a saját országát képviselő nemzeti vonalat is belevinni az ételek jellegébe.

A zsűri 24 neves séfből áll. Két 12-es csoport egyike a halételeket bírálja, míg a másik a húst. A pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg (ez 40 pont lehet), egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, valamint további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a séf az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért séf kapja a Bocuse d'Or trófeát.

A lyoni verseny tömegeket megmozgató világesemény, ahol fergeteges hangulatban több ezer fanatikus szurkolóval izgulhatjuk végig a programot.

Én a norvég és a japán drukkerek szomszédságában szurkoltam végig az eseményeket egy kicsi, ám annál hangosabb magyar szurkoló táborral együtt.

A Bocuse d'Or 2015 magyarországi selejtezője a Hagyomány és evolúció verseny lesz, az európai selejtezőnek Stockholm ad majd otthont.

Én ahogyan eddig is, ott leszek a Hagyomány és evolúció versenyein mint zsűritag.

Képgaléria
   
English|Magyar