Segal
Chef • Gasztronómiai tanácsadó

Kiválasztottam néhányat kedvenc közel-keleti ételeimből, amiket néhány hónapja kóstoltam kelet és nyugat Jeruzsálamben. Aki már járt ott tudja, hogy ez két külön világ és sajnos nem csak kulináris szempontból. (A kép aljára kattintva lapozgathatsz a fotók között)

1. fotó: A város talán legjobb kifőzdéje, 1975-ös megnyitása óta! Nem csak az ételek, de a hangulat miatt is érdemes betérni ide.(Jeruzsálem, King George St.13).

2. fotó: Kubbeh (iraki és kurd eredetű étel amiben burgul, bárány, kecske vagy marha található), manapság egyike izrael legkedveltebb egytálétel fogásának. Sütve és főzve is fogyasztják. A főtt kubbeh-nak több fajtája is létezik, én a céklásat kedvelem a legjobban. A képen egy zöldségekkel és paradicsommal főzött változat látható.

3. fotó: Óriási gránátalmák a piacon. Nagyon egészséges, én főként salátákhoz és mártásokhoz szoktam használni.

4. fotó: Az elmaradhatatlan édességek! Hegyekben áll a piacokon a baklava.

5. fotó: És ezek közül is az én nagy kedvencem -és nem a színe miatt-, a knafeh! Az arab sütemnyek királynőjének is nevezik, szerintem joggal. Belül édes sajt és tészta, a tetején pisztácia.   

6. fotó: Za'tar fűszerkeverék. Főbb összetevője a kakukkfű és a szezámmag. Gyakran használom, a piacon több fajtáját is árulják. 

Képgaléria
English|Magyar